Tartalomjegyzék

Ragadozo laposféreg

Tartalom

  Már a szomszédunkban a méteres ragadozó féreg!

  • Hőmérséklet amikor férgekkel fertőzött
  • Nemcsak ragadozó, kannibál is a Franciaország kertjeiben garázdálkodó gigantikus laposféreg - Qubit

  Európában teljesen idegenhonosnak számítanak. Némelyik faj lábszárhosszú és a szorításával öl, míg mások olyan idegmérget használnak, mint a gömbhal.

  Megjelenésük, felépítésük[ szerkesztés ] Egyszerű szerveződésű szövetes állatok. A legkisebbek mikroszkopikusak, a legnagyobbak 40 n-nél hosszabbak is lehetnek. Amint erre nevük is utal, a szélesen oválistól a megnyúlt szalagszerűig változatos alakú testük rendszerint — de messze nem mindig — lapított. Kültakarójuk epidermisz elsődlegesen csillós, de az élősködő fajoké másodlagosan csillótlan, szinciciális szerkezetűúgynevezett neodermisszé egyszerűsödött Bevezetés. Testfalizomzatuk rendszerint három: külső körkörös cirkulárisbelső hosszanti longitudinális izomrétegből áll Állatrendszertan.

  Mivel a föld alatt élnek és legtöbbjük nem extrém méretű, ezért sokáig nem szenteltek nekik nagyobb figyelmet. Mostanra azonban kiderült, hogy komoly veszélyt jelentenek a kalapácsfejű laposférgek a talaj gerinctelen élővilágárára.

  • Mitől félnek a paraziták leginkább
  • Gigantikus ragadozó laposférgek szállták meg Franciaországot

  Bipalium kewense, amint gilisztát öl Fotó: Pierre Gros Ragadozó természetük okozza a legnagyobb aggodalmat, mivel nemcsak a meztelen csigákat, de a földigilisztákat is előszeretettel fogyasztják.

  Márpedig utóbbiak nélkül egészen más lenne a talaj szerkezete - ha egyáltalán szerkezetről beszélhetnénk.

  Eszköztár: Kétoldali szimmetria egy laposféreg testén Az állatvilágtörzsfejlődésében sok újdonsággal szolgált a laposférgek megjelenése. Testükre a többi, magasabb rendű állathoz hasonlóan, kétoldali szimmetria jellemző. Ez azt jelenti, hogy a test ragadozo laposféreg egyetlen, a hossztengelyén átfektetett síkra szimmetrikus, vagyis a jobb és a bal oldali testfelük egymás tükörképei. Elkülönül a háti és a hasi oldal, valamint a feji és a farki vég. A kétoldali szimmetria számos előnnyel és következménnyel jár.

  A ragadozó laposférgek láthatóan a világ minden részén jól érzik magukat, de Európában teljesen idegen fajoknak számítanak. Így nem tudjuk felbecsülni, hogy az itteni talajok élőközösségében mekkora kárt tudnak okozni.

  1. Támogasd a munkánkat!
  2. Paraziták köhögése felnőttek kezelésében
  3. Féreg az ember lábán

  Bipalium vagum, az egyik legszínesebb faj Fotó: Sébastien Sant Külsejük összetéveszthetetlen: feltűnő színű, feketén csíkozott férgek, melyek hossza lábszárnyi lehet.

  Franciaországban először ban figyelt fel rájuk Jean-Lou Justine, a Francia Természettudományi Múzeum parazitológusa.

  ragadozo laposféreg a test lépésről lépésre megtisztítása a parazitáktól

  Teljesen ismeretlen fajnak bizonyult. Kis nyomozás után kiderült, hogy már több hasonló faj is befészkelte magát Franciország földjeibe" - meséli a kutató.

  Felhívást tett ragadozo laposféreg, hogy keresik ragadozo laposféreg a laposférgeket, mire pár év alatt több száz észlelésről küldtek be neki fotót, vagy magát az állatot. Például az egyik óvodában egy eső után több száz kis "kígyó" megjelenéséről számoltak be a rémült óvónők.

  ragadozo laposféreg ostorférge egy kagyló

  Egy felágaskodó Diversibipalium multilineatum Fotó: Pierre Gros Az Ázsiából származó Bipalium kewense és Diversibipalium multilineatum vagy a Bipalium adventitium fajok ráadásul olyan bénító idegmérget is termelnek, mint a gömbhal.

  Alapvetően a gilisztákat akarják mozgásképtelenné tenni vele, de ellenségeikkel szemben is bevethetik.

  ragadozo laposféreg tisztítás a parazitáktól vélemények

  Ami eddig kiderült róluk: a gilisztát körbetekerve lefogják, majd garatjukat kifordítva tetrodotoxin idegmérget és emésztőenzimet juttatnak belé, így az emésztés részben már a testen ragadozo laposféreg megtörténik. A laposféregek jellemzően hermafroditák - akárcsak a giliszták - vagyis két egyed találkozásakor mindketten képesek megtermékenyülni, de a Bipalium kewense ivartalan osztódással is képes megtöbbszörözni magát.

  Bizakodásra ad ragadozo laposféreg, hogy a közönséges földigiliszta Ázsiában is honos faj.

  ragadozo laposféreg antihelmintikus gyógyszerek áttekintése

  Ha ott nem tudta kipusztítani a ragadozó féreg, akkor erre Európában ragadozo laposféreg megvan minden esély.