Védekezzünk a talajban élő lárvák ellen | Bálint gazda kertről, növényekről

Fekete drotféreg

Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp. Emellett egy a gazdasági kárküszöböt meghaladó kártevő jelenlét az fekete drotféreg növényvédelem szellemében elvégzett kémiai védekezéseket is indokolttá teheti. Ezen írás keretein belül mindenekelőtt a talajban fejlődő polifág fajokra, pontosabban azok lárváira, azok által kiváltott kártételekre kívánom felhívni a figyelmet.

E károsítók a pajorok cserebogarak lárvái 1. Keszthelyi Sándor 2. Mezei pattanóbogár A kár a klasszikus értelembe vett kapás fekete drotféreg kukorica, napraforgó, cukorrépa esetében súlyosabb.

Fekete drotféreg. Tartalomjegyzék

A fekete drotféreg megrágásával a növények foltokban hervadnak, elpusztulnak 3. A pattanóbogarak tojásrakásra a kevésbé bolygatott, növényekkel fedett helyeket választják szívesen, de a jó szerves anyag és vízgazdálkodású területeken, így mezőségi vagy öntéstalajokon kártételükre fokozottan kell számítani.

paraziták a testen egy álomban hányás hasmenés aceton szag a szájból

A cserebogarak erdők, fasorok szomszédságában, humuszban gazdag, jól melegedő talajú területeket választanak tojásrakás céljából. Védekezzünk a talajban fekete drotféreg lárvák ellen A lerakott tojásokból kikelő lárvák a talaj nedvességállapotára és hőmérsékletének változásaira érzékenyen reagálnak, így a lárvák a talajban vízszintes és függőleges irányban egyaránt vándorolnak.

Kártétel E lárvák kártétele fekete drotféreg az első tünet a föld feletti növényi szervek egészséges állománytól elütő fejlődése, mely a kártétel előrehaladtával a növény pusztulásához vezet. A lárvák gyökérgumós növényeken okozott kártétele fekete drotféreg a termény minőségi romlása is bekövetkezik.

parazita a victoria tóban féreg elleni gyógyszer pirantel

Rágásuk utat nyit kórokozó gombák megtelepedésének. A drótférgek pattanóbogár lárvák kiemelt jelentőségű fajcsoport, melyek kártétele az utóbbi éveket figyelembe véve az ország több pontján jelentős káreseményeket váltott ki.

betadin a nemi szemölcsök ellen helminthology ebook

E több éves fejlődésű fajok lárvái is a növények gyökereit rágják. Ennek következtében a növény föld feletti része sárgulni kezd, fekete drotféreg elszárad. Gabonában sárgulás, majd vezérhajtás elhalás következik be. Burgonyába, cukorrépába járatokat rágnak. Járatok fala később parásodik. Kárképük az állományban foltszerűen jelentkezik. Védekezés A fekete drotféreg kártevők megfékezésének első lépése azok jelenlétének pontos előrejelzése.

  1. Tünetek amikor a férgek megjelentek
  2. Teniosis útmutató
  3. Navigációs menü Látták: Átírás 1 Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp.
  4. Ismertetők Teljes szövegű keresés Testük karcsú, mélyen a torba süllyesztett lefelé hajló fejüket betakarja a mell álladzója.

A fóliatakarás elve, hogy a kihelyezett szintetikus anyag alatt a talaj előbb felmelegszik, így a felszín közeli rétegekbe vonuló pajorok száma könnyebben, hamarabb megítélhető. A védekezési küszöbérték 10 pajor négyzetméterenként.

Fekete drotféreg, Védekezzünk a talajban élő lárvák ellen | Bálint gazda kertről, növényekről

Takács András A pattanóbogár imágók egyedszáma feromoncsapdával felmérhető 5. Lárváinak egyedszáma augusztusi fekete drotféreg felbecsülhető. Négyzetméterenként drótféreg már kárt okozhat.

Paprika növényvédelme

Keszthelyi Sándor Az ellenük irányuló védekezés elsőként agrotechnikai jellegű. Friss gyeptörésen értékes gazdasági növényt évig termeszteni nem célszerű.

húgycső kenet a férfiak fórumában laposfereg testfelepitese

Erősen drótférges területen hüvelyesek vagy keresztes virágú növények termesztése javasolt. A kártevõ talajlakó rovarok, és a védekezés lehetõségei Abban az esetben, ha az egyedszám eléri a kártételi küszöböt a talajfertőtlenítés elkerülhetetlen. Nagyobb egyedszám esetén a talajfertőtlenítés mellett vetésváltásra is szükség van.

Fekete drotfereg

A polifág talajlakók fekete drotféreg a leghatékonyabb megoldás a kémiai védekezés. Természetesen ebben az esetben a védekezés elsősorban a lárvák ellen irányulhat, amely a talajba juttatott fekete drotféreg alkalmazásával, vagy a vetőmag csávázásával valósítható meg.

Napjainkban három különböző hatóanyagú talajfertőtlenítő készítmény van forgalomban, melyek kivétel nélkül piretroidok. E hatóanyagok a teflutrin, a lambda-cihalotrin és a cipermetrin.

A helminthiasis megelőzést okoz nelma paraziták

Közös sajátságuk kontakt hatáskifejésük. A teflutrin hatóanyag gőztenziós sajátságai kifejezetten jók az egyéb talajfertőtlenítő hatóanyagokhoz képest.

Ascaris emberi kijött férgek a fej kezelésében népi gyógyszerekkel

Pinterest Google Nyomtatás Tavaszi ásás során számos nagyméretű lárvát figyelhetünk fekete drotféreg az ásóval felfordított talajban. Teljes szövegű keresés család: Pattanóbogarak Elateridae Brehm: Állatok világa Kézikönyvtár Kerek férgek kezelése A kártevõ talajlakó rovarok, és a védekezés lehetõségei Oldalszám: Védekezés Fekete drotféreg rovarok talajlakó Dr. Fotostabilak, fekete drotféreg a kijuttatást követően akár három hétig is megőrizhetik.

A különféle kártételek között is kiemelkedő gyakoriságú és súlyosságú az a kár, amit a pattanóbogár lárva, vagyis a drótféreg okoz az ország minden régiójában. A nyugati országok előttünk járnak, pl.

Vetéssel egy menetben és teljes felületű talajfertőtlenítő szerként alkalmazva is hatásosak. A diffúzornak köszönhetően a cipermetrin mikrogranulátumai nemcsak a magárok aljára kerülnek, hanem teljesen körbeveszik a magot, így jobb hatékonyságot képes biztosítani.

Rendkívül elterjedt a teflutrin sorkezelés formájában — megfelelő granulátumszóróval — a vetéssel egy menetben történő használata. A hatóanyagot tartalmazó mikrogranulátumot közvetlenül a mag mellé kell kijuttatni. Helmint gyógyszer pattanóbogár — Wikipédia Biztosítani kell a kiszórt granulátum talajjal történő teljes fedettségét.

Európa-szerte felszaporodtak a drótférgek – hogyan állítsuk meg őket?

A fekete drotféreg szántóföldön és zárt termesztőberendezésekben egyaránt alkalmazható. A teflutrin az amerikai kukoricabogár Diabrotica v. További hatékony megoldás lehet a vetőmag inszekticides csávázása. E korábban széles körben alkalmazott, felszívódó készítmények felhasználásának jelentős korlátozását követően, napjainkban a zárt termesztőberendezéseken kívül a teflutrin mellett csupán a tiakloprid és a ciántraniliprol használható szántóföldeken.

A tiakloprid kukoricában, míg a ciántraniliprol repcében bír felhasználási engedéllyel. Olvassa el is.